Pirkanmaan Journalistit

PJY palkitsi Pirkanmaan käräjäoikeuden hyvästä tiedotuksesta

Pirkanmaan Journalistit on kahdettatoista kertaa valinnut vuoden parhaan tiedottajan. Vuoden 2016 toiminnasta palkinnon saa Pirkanmaan käräjäoikeus. Käräjäoikeus vastaa toimittajien tietopyyntöihin yleensä hyvin nopeasti, ja sen henkilökunnan palvelualttius on sekä  julkisuuslain että sananvapauden ja avoimuuden hengen mukaista.
Yhdistys kiittää käräjäoikeutta siitä, että se on viime vuosina selvästi lisännyt suljettujen ovien takana istuttujen juttujen avoimuutta tekemällä niistä entistä laajempia julkisia selosteita, joiden avulla toimittajat voivat kertoa lukijoilleen yhteiskunnallisesti merkittävistä rikosjutuista.
– Palkinto on hieno osoitus ja olemme siihen tosi tyytyväisiä. Emme tavoittele palkintoa, vaan mahdollisimman mutkatonta ja avointa palvelua, sanoo laamanni Antero Nuotto.
Nuotto määrittelee avoimen, suoran suhtautumisen ja tiedotusvälinemyönteisyyden käräjäoikeuden toimintaperiaatteiksi. Julkiset tiedot annetaan journalisteille, jotka käyttävät omaa eettistä harkintaansa julkaisupäätöksiä tehdessään.
– Meillä mietitään julkisuussäännöksiä, ei toimittajien etiikkaa.
Pirkanmaan käräjäoikeudessa ei ole erillistä tiedottajaa. Tiedotusvastuu on laamannilla. Yksittäisistä jutuista laatii selosteen sitä asiaa käsitellyt tuomari. Tuomarit kirjoittavat julkisia selosteita päätöksistä, joissa on salassapidettäviä osia.
Julkisilla selosteilla suojellaan uhreja julkisuudelta. Viime vuonna salaisia tapauksia oli 73, mikä on oli noin prosentti Pirkanmaan käräjäoikeuden rikosjutuista.
Käräjäoikeus tekee mediatiedotteita myös, jos useampi toimittaja alkaa kysyä jostain jutusta. Tiedote kertoo, milloin juttu tulee käsittelyyn ja milloin haastehakemus tulee julkiseksi.
Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluu 22 kuntaa ja yli 500 000 asukasta. 144:stä työntekijästä 37 on tuomareita.
Laamanni Antero Nuotto otti kiertopalkinnon ja kunniakirjan vastaan PJY:n vuosikokouksen yhteydessä lauantaina 25.3.

pjyadmin

Add comment